Eten & Drinken

GRØD in Kopenhagen

Als ik zou zeggen dat je lekker gaat eten bij een pap restaurant, dan snap ik dat je niet heel enthousiast wordt. Want laten we eerlijk zijn: pap? Havemout pap om precies te zijn. Dat is niet voor iedereen de eerste gedachte als ik lekkernij zeg. Toch ga je waarschijnlijk van mening veranderen als je bij een van de vestigingen van GRØD bent geweest in Kopenhagen. Ze hebben niet voor niets als slogan: “reinventing porridge”; het heruitvinden van pap.

GRØD Kopenhagen

Lasse en zijn visie

In 2011 had Lasse Skjønning Andersen het idee om iets terug te gaan doen voor de buurt waarin hij woonde. Hij wilde iets proberen wat nog nooit eerder gedaan was: havermout pap opnieuw uitvinden. En ondanks dat iedereen hem voor gek verklaarde, ging hij toch door met zijn plan. En zo was het dat op 24 september 2011 de eerste vestiging van GRØD zich opende aan de Jægersborggade 50 in Kopenhagen. Het restaurant op die locatie is er nog steeds en ze noemen het daarom ook niet voor niets het moederschip restaurant. De locatie waar het allemaal begon.

In de jaren daarna werd Lasse de “Jamie Oliver” van Kopenhagen. Zo is hij regelmatig te zien op de nationale TV zender in het ochtendprogramma van Kopenhagen om weer een nieuw recept te laten zien. De kans is dan ook groot dat als je zelf naar een van de restaurants gaat, dat je Lasse tegenkomt. Hij is altijd wel in een van zijn vestigingen te vinden en verteld heel graag over zijn idee, passie en toekomstplannen. Daarnaast is het ook gewoon een fantastische kerel om iets mee te drinken of eten (ik spreek uit ervaring).

Lasse Skjønning Andersen

5 GRØD restaurants

Lasse en zijn team hebben de afgelopen tijd zeker niet stil gezeten! In 2011 had hij 1 restaurant,
ondertussen zijn dat er al 5! En hij heeft altijd plannen voor nog meer. Niet alleen in Kopenhagen, maar ook de rest van de wereld. Zou niet verkeerd zijn, een GRØD in Nederland.

Dit zijn de huidige locaties van GRØD in Kopenhagen:

Jægersborrgade – Jægersborggade 50
Torvehallerne – Hal 2, Stade 8A, Linnésgade 17
Norde Frihavnsgade – Nordre Frihavnsgade 55
Falkoner Alle 34 – Falkoner alle 34

Naast deze 4 restaurants in Kopenhagen, zit de 5 GRØD in Aarhus

Aarhus – Aarhus Central Foodmarket, Skt. Knuds Torv 7-9

GRØD Kopenhagen

De restaurants zelf

Mijn eerste bezoek aan GRØD was in het voorjaar van 2016. Het was nog veel te koud om buiten te zitten, dus gingen we snel naar binnen. Het restaurant is klein, maar de gezellig komt je tegemoet zodra je de deur opent. Rustieke houten banken en tafels en een bar vullen het restaurant. We werden direct hartelijk begroet door Lasse zelf, die zelf de keuken indook om “iets speciaals” voor ons te maken. We kregen de ALL IN! Porridge. De 3 granen havermout pap met alle toppings. Denk aan: caramel, noten, aardbeien, pindakaas, cacao nibs, blauwe bessen, … volgens mij vergeet ik nog een hele hoop, maar wat een feest!!

En voor mij was het zeker openbaring: ik wist niet dat havermout pap zo lekker kon smaken. En dat kwam niet alleen door de toppings. Het recept -geheim van GRØD uiteraard- is perfect in de balans. Daar zijn ze ook heel trots op. Ze hebben heel veel getest met verschillende koks om tot dit recept te komen en dat proef je.

Terwijl wij zaten te smullen van ons ALL IN! vertelde Lasse over hoe het allemaal begonnen was en wat zijn plannen voor de toekomst waren. Ook vertelde hij over het kookboek die hij heel graag in het Engels wilde hebben, zodat ook zijn Internationale gasten het konden kopen. Dat is ondertussen gebeurd.

In mei 2016 ging ik nog een keer naar Kopenhagen en bezochten we de Nordre Frihavnsgade vestiging van GRØD. Het is het grooste restaurant, met in het voorjaar een heerlijk terrasje om buiten te genieten van je havermout pap. Ook een bezoekje waard!

GRØD restaurant in Kopenhagen

Webshop

Kun je echt niet wachten om eens een gerecht van de GRØD kaart te proberen, maar staat er nog geen reisje naar Kopenhagen voorlopig in de planning? Dan is er goed nieuws: GRØD heeft ook een webshop. Daar kun je de producten uit de restaurants bestellen. En nog een heel tof ding: het GRØD kookboek! Gemaakt, geschreven en uitgegeven door Lasse zelf. Super leuk als cadeau of om zelf op te plank te hebben liggen. De webshop vindt je op http://www.groed.com

GRØD Kookboek

Absolute must-see op je lijst

Als je het mij vraagt kun je eigenlijk een bezoekje aan GRØD niet overslaan als je in Kopenhagen bent. De kans is heel groot dat je wel in de buur van een van de restaurants komt. Ben je bijvoorbeeld in de Torvehallerne -en die kans is heel groot- dan heb je al een GRØD. Heb je geen zin om lang te gaan zitten? Geen probleem! Ze hebben ook take-away. En als je goed oplet, zie je vooral in de ochtend veel GRØD bakjes voorbij komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Related stories