Bezienswaardigheden

De Kleine Zeemeermin

Als je tegen iemand zegt dat je naar Kopenhagen gaat, is de kans groot dat ze roepen “owja, is dat niet waar ze een standbeeld van een zeemeermin in het water hebben?”. De Kleine Zeemeermin is een van de grootste trekpleisters van Kopenhagen, maar dat groot heeft niets met het standbeeld zelf te maken. De eerste keer dat ik het zag, dacht ik: is dit het nou?

De Kleine Zeemeermin Kopenhagen

Toeristische trekpleister

Oké, dat klinkt heel negatief en zo bedoel ik het niet. Maar in mijn hoofd had ik er echt een enorm standbeeld van gemaakt en dat is het zeker niet. Plak daar aan vast dat het een enorme toeristische trekpleister is. Dus het is meestal dringen om een glimp van de Kleine Zeemeermin op te vangen. Wil je een foto maken, dan is de kans groot dat je een anonieme toerist als bonus op je foto erbij krijgt. Nu moet ik wel zeggen: de naam is ook “Kleine Zeemeermin”, dus dat ze groot zou zijn heb ik toch echt zelf bedacht.

Het is een sprookje

Misschien denk je: waarom hebben die Kopenhagenaren eigenlijk een Zeemeermin standbeeld in het wat er gelegd? Nou, dat komt voort uit het sprookje De Kleine Zeemeermin. Mocht je dat niet kennen: in het sprookje redt de zeemeermin een matroos van verdrinken. Maar als ze met hem het land op wil, dan moet ze haar staart en mooie stem opgeven. Hoe loopt dat af?! Oeeeh, spannend! Het was Carl Jakobsen (ja, die van de Carlsberg Brouwerijen) die het beeldje schonk aan Kopenhagen. En zo ligt ze als sinds 1913 in het water van Kopenhagen.

Aangezien ze eigenlijk naakt is, is in het verleden het beeld nog wel eens beklad. Ze heeft wel eens een BH “gekregen”, ze hebben haar wel eens onder de verf gegooid en actiegroepen grepen het beeld aan om aandacht te vragen. De laatste tijd is dat gelukkig niet meer zo, alhoewel ze soms nog wel eens wordt besmeurd.

Besmeurde Kleine Zeemeermin Kopenhagen

Moet dit op je lijst

Dat is erg persoonlijk. Als je geen moeite hebt met veel toeristen, dan is het zeker een bezoekje waard. Laten we eerlijk zijn, dit is misschien wel het meest bekende must-see van Kopenhagen. Wil je een mooie foto maken, dan moet je echt heel vroeg heen, als de tours nog niet in de buurt van de Kleine Zeemeermin zijn. Heb je weinig tijd en wil je zoveel mogelijk van de stad zien, dan is dit misschien eentje om over te slaan.

Adres: In de haven van Langelinje
Website: http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/little-mermaid-gdk586951

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Related stories